sábado, 10 de mayo de 2014

El Corbu

Ho he deixat per massa tard. Dimecres, molt plena la sala de Caixafòrum amb l'expo del MOMA dedicada a Le Corbusier. No vaig ni poder seure per veure els audiovisuals.



És un arquitecte i artista tan complet que la mostra és del tot insuficient. Tot i que la trajectòria està força ben explicada i s'accentúa la visió del seu urbanisme trencador o la component plàstico-geomètrica de les seves construccions, hi trobes a faltar molts documents. En especial, de les obres més reixides del suís com ara fotos de gran format, plantes i seccions de la Tourette, Ronchamp, villes i pavellons.



Tenim, a canvi, uns enormes apunts a color sobre paper blanc, molt ben conservats, de les conferències del Corbu a la universitat on llegim molt resumits els seus principis sobre arquitectura, llum i vida. Emocionants! Una sèrie de bodegons amb el seu particular cubisme en cavallera militar i cromatisme harmònic, ens fa enyorar alguna de les escultures policromades que veiem a les fotos del taller.
Moltes maquetes de la gran obra de Chandigahr:


Diorames a escala natural de cambres amb mobles que han fet història, la seva petita cabana davant el Mediterrani on es va retirar (foto 4) o el doble espai dels mòduls-vivenda de la Unitat d'habitació de Marsella.



És clar que el Corbu no ens l'acabaríem mai. El savi i artista va generar tant material interessant que la seva obra completa (8 volums) tampoc la pot abarcar. Però deixar-se la seva tomba de Cap Martin, una síntesi alegre de la seva plasticitat i respecte amb l'entorn, ha estat el pecat més gran:

Tumba proyectada por Le Corbusier en 1957.
Le Corbusier muere a los 78 años, en el mar de Cap Martín,
cumpliendo la profecía y su sueño: morir nadando hacia el sol
A córrer, que demà s'acaba la mostra. Jo tornaré, no se'm passi l'expo del Mediterrani i el Mite dels amics Azara i Luri, que tan bé connecta amb Le Corbusier.

4 comentarios:

  1. M´agraden molt els seus quadres com aquest bodegó amb guitarra. Segur que em passaré per Caixaforum. Bon cap de setmana.
    Borgo.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ja has tornat? avui la desmuntaven i la porten a Madrid.

      Eliminar
  2. He visitat tres vegades la exposició, jo dec ser dels pocs afortunats que he hagut de pagar l'entrada cada vegada. Realment a Le Corbu no t'el acabes, crec que la expo és molt completa, m'hagués agradat veure algun plànol més de la Tourette i de Ronchamp, però el balanç és positiu. El que m'ha agradat més de veure han estat les pintures puristes.
    Salud
    Francesc Cornadó

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. És molt positiu, però el que han fet amb la Tourette..imperdonable. I les escultures policromades, brillaban por su ausencia absoluta. Potser LC mereix expos per temàtiques separades.

      Eliminar