sábado, 28 de diciembre de 2013

Massacre flamenca

Pieter Brueghel. La massacre dels Innocents.Versió Viena 1567


Amb la candidesa que el caracteritza, Brueghel el Vell representa la innocentada d'Herodes en un preciós poble flamenc, condemnant l'atrocitat de la guerra, les agressions ordenades pel duc d'Alba i executades per tropes espanyoles i mercenaris alemanys. Un soldat al fons s'ha abaixat del cavall per orinar, fent referència a la matança dels infants mascles. Dos tambors-bóta bolcats expliquen el món a l'inrevès, sense ordre ni moralitat. El cel silenciós s'alia amb la mort.

No fa cap gràcia celebrar l'horror tres dies després de l'alegre Nativitat. A qui se li va ocórrer aquesta broma de mal gust?

Feu clic sobre les imatges per ampliar-les.

Detall central i el Duc amb barba

The "Song of Herod" from "L'enfance du Christ" by Berlioz, sung by Donald Gramm. 
Charles Munch conducts Boston Symphony Orchestra. December 13, 1966.

9 comentarios:

  1. Gran obra! Em recorda les imatges colonials que hi ha a Mèxic del s. XVI en les que els soldats romans van vestits de soldats castellans.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Aquests castellans, què sàdics.. ei! també tenim mala fama els catalans a Grècia!

      Eliminar
  2. Preciosa la pintura i quants quadres admirables amb aquest tema!
    Tema que cada dia veiem repetir-se a les imatges fotogràfiques o filmades dels noticiaris. Si no recordo malament els premis recents de fotografia Pulitzer i el World Press Photo són justament imatges de matança d'innocents (te les posaria si pogués...)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. He estat a punt d'afegir-les, però l'alegat del Brueghel m'ha semblat suficient. La dels nens palestins és duríssima.

      Eliminar
  3. Dejando aparte la inspiración de las pinturas sobre este tema, a mí me parecen tan terribles que sólo puedo mirarlas desde un punto de vista técnico (según el cual no soy capaz de gran cosa). Con lo que sí estoy de acuerdo es con tu opinión de que todo lo que toca B el vell, lo convierte en oro ;) Por cierto, acabo de escuchar en Radio Clásica la retransmisión del pasado día 22 de L'enfance du Christ, de B. el Vell :D

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Y qué te ha parecido la OBC, Enrique? a mi correcta, pero no con la brillantez que le oyeron nuestros amigos. Quizás mi equipo sea una kk, como me dicen ;) Buen año!

      Eliminar
  4. Creo que mi equipo también es una caca... En directo todo es diferente y casi siempre mejor... si no hay excesivas toses y no te toca al lado alguien que te obligue a oler su perfume.

    ResponderEliminar