lunes, 12 de agosto de 2013

Brueghel a Palma

Mercat i safareig a Flandes. B el vell i Momper II, 1620, preciós paviment de roba estesa.


Els Brueghel ens han visitat a Ciutat. Ho fan per ensenyar-nos paisatges i escenes costumbristes de Flandes, precioses obres de gran format que estan, malauradament, amagades al Prado, passant penes perquè als magatzems, amb greus filtracions d'aigua, s'han fet malbé algunes, con un banquet de noces de Jan Brueghel el vell.


Què millor que donar-los aire amb una expo itinerant que ha viatjat per Espanya i ens ha arribat a la seu mallorquina del Caixafòrum, on encara no s'ha de pagar per la entrada. Es titula el Paisatge nòrdic al Prado i també inclou altres obres d'artistes com Rubens, Teniers i Cornelisz.

El paisatge de muntanya té molt d'èxit entre els pintors i col·leccionistes en unes terres tan planes com les del Països Baixos i per ser símbol de l'ardu pas de la terra al Temple de la Virtud. Els pintors també exploren els boscos, siguin naturalistes o mítics, com aquesta obra compartida de pinzell finíssim, final de les cues de marta; les figures són de van Balen i el bosc del vell Brueghel, ric i ple d'espècies florals, fruits, peixos i aus:

L'Abundància i els quatre elements, 1615

On trobem als Brueghel més propers són a les escenes de la pagesia. Divertits i multitudinaris quadres de la vida al camp, hagi gelat o sigui temps de collita, dónen una imatge (servien de propaganda dels arxiducs espanyols a les terres baixas) de la recuperació econòmica del poble després de les penúries de la guerra. Fan festa de tot:  noces, feines com estendre la roba, fer mantega i farina, patinatge sobre el riu o jugar a petanca.

Encantadores teles per anar observant de molt a prop els seus personatges, des del més trapella fins al rígid noble que passeja davant de les seves propietas. També tenim uns curiosos paisatges arquitectònics de colors càlids que brillen sobre uns suaus cels verdosos. Aquest de sota, a més, és un gran document històric ja que mostra un castell que es va destruir pel foc deu anys més tard:

els Arxiducs Isabel Clara Eugenia i Alberto al Palau de Tervuren, Brusel·les
Jan Brueghel, el Vell, 1620

Malgrat la insuficient il·luminació, tota la mostra és una meravella, i els Brueghel, per mi, els més destacats. Una pena que no la portin cap a Barcelona, de moment, i que les peces acabin de nou al fons de les obres no exposades del Prado. A la pinacoteca tenen tanta obra excel·lent de l'extensa família dels Brueghel que mereixerien un museu a part!

2 comentarios: