miércoles, 20 de julio de 2011

mirades de la Belle Époque

Repin. retrat de L Andreiev

Ja tenim aquí la segona gran exposició de la temporada a Barcelona. Ens l'havia anunciat l'Assur en un imprescindible apunt sobre Boldini, pintor del que veiem unes poques obres. Al Caixafòrum fins el 9 d'octubre, la mostra és plena d'exquisideses. Amb l'excusa del retrat de la Belle Époque, el comisari presenta obres menys conegudes d'un període llarg i variable estilísticament: autors de tres generacions retraten, des de la guerra francoprusiana fins la Gran Guerra, nobles, burgesos, les seves famílies, artistes i models.

Boldini. Cléo de Mérode

Només entrar, la ballarina Cléo de Mérode és retratada per Benedito amb un posat auster i per un inspirat Boldini, en un instant fugaç, monocrom i amb dues pinzellades de color brillant a l'anell i el llavi. Més tard Boldini pinta amb menys gràcia un nen esquifit i a la Infanta Doña Eulàlia, més rígida. S'ha de dir que aquests primers Boldinis m'han recordat molt als retrats del pintor català afincat a Mallorca, Joaquim Torrents Lladó.



Així com els senyors que veiem són elegants homes de societat o artistes reconeguts, les dones són, en la gran majoria, belles i ufanoses noies. Més endavant, el gran Sargent ens mostra a l'escriptora Vernon Lee amb una mirada temperamental i Sorolla també ens ensenya l'amargor a travès de la seva filla convalescent. També m'han resultat molt atractives dues obres de la pintora danesa Asta Noerregaard i la que mostra el video del comisari, que tant recorda a la Valladon i la Ressaca.




M'ha agafat d'improvís trobar-me allà a tants artistes que estimem, en retrats que no coneixia com la Sarah Bernhardt, en Proust, en Txèkhov, Blasco Ibáñez i en especial al Grieg amb la seva dona, del pintor Kroeyer:




Per encapçalar l'apunt he posat al guapo de morir-se, Leonid Andreiev, autor de teatre del magnífic retratista I.Repin que havia pintat als grans compositors de Rússia. Per acompanyar-nos i després de consultar l'apunt del Joaquim i l'apunt del Atticus, què millor que la cançó de Solveig, de Grieg,



De veritat, no us la perdeu. Jo tornaré i, malgrat el mal de butxaca, em penso que compraré el catàleg. A veure quan editaran catàlegs més senzills, lleugers i assequibles...

5 comentarios:

  1. Jo vaig anar a veure l'exposició el dia de l'inauguració, el 19 de Juliol i a la conferencia prèvia que va fer el comissari de l'exposició.

    Em va agradar molt, i això que el tipus de pintura de "retrat" el trobo força avorrit....però l'exposició es una meravella, que evidentment repetiré la visita amb menys "tumult" i mes calma.

    El catàleg aquest cop... a un preu abusiu, crec que mes de 80 euros si no recordo malament... jo passo...ja em faràs fotocopies ...jajajaja

    Amb aquest import puc voltar i voltar almenys per 3 0 4 espectacles.

    Volia fer una crònica de l'exposició però a banda de que no he tingut temps material, em van enxampar fent fotos d'alguns quadres i em van dir que no podia perquè no estava "acreditat". Crec que vaig ser una de les poques persones que no vaig poder gaudir fotografiant aquelles meravelles. El que dic ... necessitaré les teves fotocopies !!!

    ResponderEliminar
  2. gràcies per la crònica, Kalamar. Tinc moltes ganes de veure aquesta exposició i espero fer-hi cap la setmana vinent. Pel retrat Singer-Sargent i Sorolla fan que vegi qualsevol altra retratista de l'època, pàl·lid.
    Salutacions!

    ResponderEliminar
  3. Ja ens explicaràs que van dir els comisaris a la conferència,Miquel ,que sempre aporten anècdotes molt interessants. El que no sabia era que fossin 80 €, els catàlegs! me l'imaginava car, però tant..no tindràs fotocòpies de moment, esperaré a veure'l a la mediateca.
    Glòria, S&S són superbs, però ja veuràs com el Repin et sorprendrà.

    ResponderEliminar
  4. Moltes gràcies per la crònica i per la referència al meu apunt, kalamar! Tinc moltes ganes de veure aquesta exposició, que és a encara no deu minuts caminant des de la feina, però amb l'horari que ara he de fer no tinc temps suficient de poder-hi anar. A partir de la setmana que ve faré vacances, i encara que em farà molta mandra, segur, haver d'agafar el tren i el metro que agafo cada dia, m'hi plantaré qualsevol dia d'agost amb el temps suficient d'arribar-m'hi i veure-la amb tranquil·litat.

    M'ha fet molta il·lusió saber per tu que hi ha també obra de Repin, ja que tant a les cròniques que vaig llegir als diaris de València com a les dels de Barcelona no vaig veure que se'l cités, i coinicidexio plenament amb tu respecte a la influència de Boldini en l'obra de Torrents Lladó.

    ResponderEliminar
  5. benvolgut Assur, espero que hagis vist ja l'expo, que segur t'agradarà. I perdona que et contesti tan tard i es que acabo d'arribar de viatge. Em pregunto si vas conèixer al Torrents Lladó, a Palma va tenir molt d'èxit.

    ResponderEliminar