domingo, 11 de diciembre de 2016

La guerra de Vallotton


Batalla de Verdún 1917
óleo sobre tela 146 x114
De una manera u otra, todos los artistas participaron en la lucha cultural durante el conflicto de la Gran Guerra. Felix Vallotton lo hará desde el color vivo y la geometría. Su visión es imparcial y sin bandos. La devastación por la violencia de las bombas se describe a través de transparencias, gases. triángulos de color  y  negros. Una imagen entre cubista y futurista pero con el característico lenguaje ilustrativo de su autor.
Esta magnífica obra la podemos encontrar en el Museo del Ejército de París. 
Las pistas del concurso son muy directas: hablamos de la Primera Guerra Mundial a través de Senderos de Gloria de Kubrick, (K Douglas es el protagonista) y de dos obras más de Vallotton del mismo tema. Él quiso alistarse pero no pudo entrar por la edad. Entonces empieza una serie de óleos y grabados para expresar aquella terrible realidad, a cual más interesante. 










Tenemos un solo acertante, el incombustible Allau, quien respondió en un tris-tras, conocedor de mi vallottonmanía y que merece un sonado premio. Felicitats !
Espero que a este enorme pintor se le dé el merecido tributo y veamos alguna exposición monográfica bien pronto. 

6 comentarios:

  1. Gràcies, i encara més per fer-me conèixer millor Vallotton.

    ResponderEliminar
  2. Felicitacions a Allau.
    Desconeixia les obres de Vallotton d'aquesta temàtica. Sí és un pintor interessant, que vaig trobar molt millor en directe que en les reproduccions.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. cada dia m'agrada més, i en directe només he vist dues obres.. :(

      Eliminar
  3. M'entusiasma Vallotton i crec que se'l valora menys del que es mereix o bé encara està per descobrir. Les formes i colors dels seus paisatges em semblen fascinants i personalíssimes. Tinc una làmina amb un paisatge que deu existir en algun lloc recòndit de Bretanya.
    El que expliques és molt interessant i les pintures que il·lustren el post també em resulten magnètiques. Bravo, Félix!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. no fa tant que el va descobrir i em té el cor i els ulls robats. Bravíssimo.

      Eliminar