domingo, 3 de julio de 2016

Resplendor Ming


Un bon prèstec del Museu Nacional de Nanjing, la primera capital de l'Imperi Ming (1368-1644) al Caixafòrum.

A més de la coneguda ceràmica, tenim teules, brocats, brodats i el millor, les esplèndides pintures, en especial el rotlle de les Dones Ocioses que ocupa una llarga vitrina de l'espai central. Només per aquesta filigrana, tan entretinguda, visual i refinada paga la pena l'entrada. Tretze metres per contemplar les cortesanes fent jocs, tocant música i pintant entre pavellons oberts i jardins de paradís.

També resulta curiosa la feina del jesuïta Matteo Ricci que es centra en un mapamundi: el primer de la Xina que mostra Europa, Àsia i la descoberta Amèrica amb tot de criatures marines fantàstiques.



Poca activitat que tenim als nostres museus, més val que l'aprofitem. Amb la crisi, Barcelona ha estat la gran perdedora i anar a Madrid a veure expos és un luxe. Esperem que aviat recuperem protagonisme perquè tenim la sensació que la nostra ciutat s'ha tornat apàtica i entregada només al turista que gasta en botigues, oci i gastronomia.

3 comentarios:

  1. La dinastía Ming és contemporània amb el final del gòtic europeu, el quattrocento magnífic florentí, els primitius catalans, la culminació del reneixement, el riquíssim manierisme i el dogmàtic barroc. Aquí, inquisició i expoli de les amèriques, intolerància tomista i estigmatitzats. Pintava malament el panorama ibèric quan a Xina feien focs artificials i meravelloses ceràmiques.
    Salut
    Francesc Cornadó

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Més que la ceràmica, m'ha fet feliça veure els llargs rotlles tan delicadament pintats. Vés amb ulleres d'aprop, estimat Francesc

      Eliminar
    2. Més que la ceràmica, m'ha fet feliça veure els llargs rotlles tan delicadament pintats. Vés amb ulleres d'aprop, estimat Francesc

      Eliminar