Starewitch (1882-1965) |
Filmar fotograma a fotograma, donar ànima als objectes, crear titelles fantàstiques. Una labor minuciosa que ha de combinar imaginació, somni i realitat. Els artistes de l'expo del CCCB Metamorfosis estan lligats per la tècnica cinematogràfica i pels seus personatges i paisatges. Un àmbit per a cada artista:
1. Ladislas Starewitch, el pioner, amb més de 100 pel·lícules, a destacar de contes i insectes.
2. Jan Švankmajer, el transformador del cos humà, el pessimista i enorme col·leccionista. Escultor, grafista i tantes coses més.
3. Els bessons Quay, els més hermètics i alhora, més historicistes.
J Švankmajer, nascut a Praga 1934. |
Un veritable descobriment que no s'ha de perdre. No només per les filmacions, els ninos o les escenes, totes extraordinàries, sinó per les referències gràfiques i literàries i per damunt de tot, pel com i el procés creatiu. Quines vitrines d'instruments i despeçament de les parts de les marionetes. Quines curiositas que col·leccionen. Quantes connexions fem més enllà del què veiem. Només poso imatges dels creadors perquè els seus objectes lliures són una sorpresa darrera l'altra.
Els germans americans Quay, n. al 1947 |
Resta veure amb calma la filmografia, repetir la visita i potser anar amb nens per saber què senten amb animacions tan llunyanes a les del seu temps. Els farà por? Riuran amb els insectes juganers?
Les expos del CCCB són un valor segur des de fa 20 anys: felicitem al centre per la seva història. Espero que malgrat el poc públic (ahir érem quatre gats) segueixi oferint materials de tanta qualitat.
També, recordar el gran apunt que va dedicar l'Enric H March a la mostra, fa uns mesos.
* Com a punt final, uns Quay més comercials i que no passen de moda al video de la cançó de Peter Gabriel:
No sabía nada de este artista.
ResponderEliminarGracias
Yo tampoco Miquel, ni de éste ni de los otros tres. Ha sido un enorme descubrimiento.
Eliminares una tècnica molt inquietant, sobretot en la part del vídeo d'en Peter Gabriel que surt a la preview
ResponderEliminarUi, Pons, quan hi vagis (acaba principis setembre) veuràs uns audiovisuals molt més que inquietants. Molta angoixa al segon àmbit i terror refinat al tercer.
EliminarMoltes gràcies per la referència, Lula!
ResponderEliminarÉs probablement una de les millors exposicions que ha passat per Barcelona. Un viatge al fons de la ment, al bosc on viuen permanentment els nostres somnis.
Els del CCCB haurien d'enllaçar el teu post, només faltaria.
EliminarHem tingut de moment un curs molt interessant d'expos, que duri. Aquesta, tot i que la vas pintar tan bé, ha estat una enorme sorpresa. Ni idea de qui eren.
Al Moma van dedicar mostra fa poc als Quay. M'he assabentat via tocho8.
http://www.moma.org/visit/calendar/exhibitions/1240
per cert, he imaginat que deuen ser referències notables pel Tim Burton, Disney, Fontcoberta o Gordillo..
EliminarSegur que els han influït.
EliminarEl CCCB se'n va fer ressò a Twitter. I curiosament, el Centro Checo de Madrid, també.