martes, 5 de noviembre de 2013

Raymond Loewy al Doodle

Per celebrar el 120 aniversari del dissenyador americà, els de Google han posat la imatge més sintètica d'una locomotora-paraula molt aerodinàmica. Amb la màxima el lleig no vén, Loewy va fer veure als industrials que l'important és la carcassa i que amb l'estil Streamline el consum pujaria. Tenia molt sentit aplicar-lo a cotxes, busos i trens. Però a sacapuntes o torradores és discutible i els alemanys de la Gute Form i l'escola d'Ulm van posar ordre a aquesta moda on domina la estètica per sobre d'una comunicació sincera del producte.

Encara tenim resonàncies d'aquella febre per la carcassa enlluernant: passejar pels anys 90 i contemplar com eren els aparells de música o les vambes d'ara, complicadets. Fins i tot les neveres arrodonides amb alerons han tret el nas..




A canvi, el mateix Loewy busca una imatge sintètica, potent i geomètrica als seus grans dissenys de logos i redissenys com el de la Shell o la coneguda caixeta de cigarretes Lucky Strike. Es van vendre a milions amb el canvi ! i no han passat de moda. 





6 comentarios:

  1. Més que dinàmica, la locomotora de Google es veu pesant, topera, encallada en el seu disseny mastodòntic. L'ortodoxia d'un estil perfeccionista al màxim que porta a l'encarcarament. És l'esperit del temps i, com diu el Cohèlet, hi ha un temps per a cada cosa.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Per encabir la paraula Google a la locomotora, prou que se n'han sortit, l'esperit Loewy està força aconseguit. Altra cosa és si la forma aerodinàmica serveix per a tot, i RL va fer un gra massa.

      Eliminar
  2. És una llàstima que sapigum quin disseny és bo quan han passat una pila d'anys...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No sempre, n'hi ha que comencen molt bé i aguanten els temps (Mies, Corbu, Aalto)

      Eliminar
  3. A mi alguns d'aquests dissenys tan "rockets", tan "deco" m'agraden. Suposo que era la seva manera de reflexar la confiança en el progres i el futur. Potser exageren algunes carcasses, però nosaltres mateixos no ens posem una carcassa moltes vegades?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. a mí també, però al seu lloc, en una torradora queda estrany, oi?

      Eliminar