sábado, 11 de mayo de 2013

El mag Méliès


El prestidigitador Georges Méliès va intentar comprar un cinematògraf als germans Lumière sense èxit. Ell, que havia jugat amb zootrops, llanternes màgiques i ombres xinesques, vol seguir fent espectacles d'imatges amb màgia al teatre del Gran Houdini. Va haver de marxar a Londres per adquirir-ne un i construeix un estudi-hivernacle per poder gravar de set a tres amb llum natural.


Comença a rodar les pel·lícules més fantàstiques i divertides fent tot tipus de trucatges amb una estètica barreja de circ i cabaret fi de segle. S'ho feia tot ell: els detallats dibuixos dels story-boards, decorats, efectes i actuacions. Un boig al servei de la il·lusió i la imaginació més creativa i tecnificada.


Però les seves filmacions deixen de tenir èxit, s'arruïna, en crema moltes i es retira a vendre joguines a un quiosc amb la seva musa i segona dona. Es conserven poques cintes i en mal estat. Podem contemplar vint-i-una a l'expo del KXF, (previ pagament de 4 euros si no ets client) durant el recorregut molt ben farcit d'objectes, màquines, maquetes, fotos i extraordinaris dibuixos i dissenys.

A la darrera sala, l'estrella de GM, el viatge a la lluna de 1902, (aquí també sencera i restaurada) i l'homenatge de Martin Scorsese, Hugo, al rei pare del gènere fantàstic. L'Expo només fins al 24 de juny, després va a Madrid. Queda poc!

2 comentarios:

  1. Encara no hi anat, però d'aquesta setmana no passo! Quanta màgia, quant plaer per als sentits! Oníric!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ahir dissabte estava molt ple. Un delit d'expo, m'hi passaria hores. Vaig pensar en tú, sobre tot a les primeres sales. Faràs post, oi? I encara espero el teu de Bass.

      Eliminar