martes, 25 de diciembre de 2012

presents al pessebre (2)

Mestre català 1200 MNAC
Moltes Nativitats medievals es representaven amb mare i fill estirats i convenientment abrigats, que ja és hivern. El nen a la menjadora, a prop de la calor apòcrifa del bou i la mula i Maria descansant, que un part et deixa baldada. Josep el fuster, més avi que pare, fa el que pot, com ara buscar aigua, tenir somnis i atiar el foc.
De vegades, Maria compta amb l'assistència d'un llevadora molt professional i que s'encarrega d'embolicar el nadó.







Aviat arribarà l'àngel tafaner que escampa la notícia del  neonat entre els veïns i s'acaba la tranquil.litat. Comencen les visites a incordiar: que si uns volen adorar el petit, que si porten bens i regals, que un cor d'alats li dóna per cantar damunt el sostre. Fins i tot arribaran unes autoritats orientals molt sàvies amb regals molt nobles, acompanyats de camells i patges. Un no parar.


Giotto  Nativitat capella Scrovegni 1306
Sort que la Maria, segons el gran mestre Giotto, troba un moment de pau per dedicar-se al fill i tenir-lo als braços. Encara que embolicat com una mòmia i ben apretadet, la mirada del nen és pur agraïment i amor.


En aquest anònim, Maria resta sobre un llit de palla i un matalàs de luxe i brocat, mentre el seu home, una mica enfadat -igual ja sap que han de fugir a Egipte- s'ha tret la mitja per obrir-la i abrigar el nen, qui ben bufó, s'ho passa d'allò més bé en companyia de la minyona, un ase amb perfil de conillet i el simpàtic bou.

Anònim flamenc c 1400
Si una escena és adorable, és la de Von Soest. A una cabana trenada, mengen primer els animals i aviat ho farà la mare, que en Josep infla les seves galtes amb vigor per avivar el foc. El nadó, molt despullat pobret, li fa moixaines a la cara, tan carinyós ell. Que ben cuidada i feliç, la Maria! No s'ensuma que tindrà visites, aviat.

Konrad von Soest 1403
Això és un cant per la desitjada pau de les que acaben de donar a llum.

BON DIA DE NADAL A TOTS.

14 comentarios:

  1. Ai, que em sembla que tardarà a arribar la pau després del part! No saben on s'han ficat! Però bé, que per desitjos no sigui.

    Bon Nadal!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. I la Maria, vinga a patir. Bon Sant Esteve (Stéfanos és més bonic!)

      Eliminar
  2. Bon Nadal.
    Què bo que era el Giotto!

    ResponderEliminar
  3. Bon Nadal!! (El nen Jesus de von Soest te un pinta rara, una mica com un calamar, no?)

    ResponderEliminar
  4. Bon Nadal, Calamar.
    Cal Amar.
    Estoy con JL, ese niñico es un poco renacuajillo. Aunque el anterior (anónimo para que no critiquemos) tampoco es moco de pavo, con ese pecho lobo que me gasta. Y en ese cuadro tenemos la prueba de por qué el Benedicto de los chapines colorados ha echado del portal a la mula y el buey... se estaban comiendo la aureola del pecho lobo, coñe...
    Feliz Navidad, familia calamar.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. jajaja, un poco hinchadito pero muy mono, el bebé, con sus peluches que tan poco le gustan a Matzinger: todo lo apócrifo le da alergias
      feliz San Esteban.

      Eliminar
  5. I quina traça tens, Kalamar, en convertir en conte aquesta història i a il·lustrar-la amb tan belles imatges.
    Gràcies per haver-me fet somriure però és que els nadons encara que siguin déuets m'entendreixen.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Bon Nadal, Glòria i quina bona sorpresa ens has donat avui. Un autèntic regal de Nadal saber del teu llibre.

      Eliminar
  6. Precioses les teves reproduccions i comentaris. M'han agradat molt de llegir. ¿Com aprendran a interpretar l'art els qui fan bandera d'ignorar el fet religiós, que és la nostra Història?
    Pel que fa als adorns i robes sumptuoses, cada pintor dotava els seus models de la roba a la moda de la seva època, no pas de la dels protagonistes.
    Gràcies a això ens podem imaginar dins d'un recinte medieval o renaixentista. Aprenem fins l'últim detall i ens hi trobem bé, en som rics, ens reben a casa. Gràcies.

    ResponderEliminar
  7. Però ha entrat en la tranquil·litat i la pau d'aquestes escenes tant casolanes la espardenya del Vaticà. Ara el Papa ha exiliat del pessebre al pobre bou. Què farà ara? Està condemnat a ser carn de correbous? És convertirà en el proper "Toro Ratón", que omplirà les places dels pobles de de gent, buides de seny?

    Feliç any nou.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. molt benvingut, Xavi. La mula l'aprofitaren per marxar a Egipte, m'imagino, però el bou? quin càstig li va caure en començar les curses..bon 2013!

      Eliminar