jueves, 30 de septiembre de 2010

S'acosta la bella molinera

Falta menys per sentir al Liceu al tenoríssim Jonas Kaufmann i el pianista Helmut Deutsch, interpretant en una Liederabend el romàntic cicle de Schubert, Die Schöne Müllerin. En el seu disc, editat per la Decca al 2009, Kaufmann explica que encara té la veu prou jove per cantar a l'innocent noi que s'enamora de la filla del moliner, encara que és el narrador el que parla al públic, al principi, i el rierol al final, a la nana. Les primeres cançons expresen una alegria que poc a poc acabarà en un final catastròfic.



Aquí tenim 4 de les cançons cantades per Fritz Wunderlich, a la destacada versió del 1965. El tema del caçador, der Jäger, rival del noi, acaba amb un crit que demana molta cura per part del cantant, segons paraules de Kaufmann.



Les conegudes gravacions del baríton Fischer-Dieskau són molt valorades a les discografies de Schubert, però personalment prefereixo la veu d'un tenor per fer aquest cicle, tal i com demanava el compositor.
Els poemes de Wilhelm Müller no només van donar lletra a la Molinera sinó també a un altre cicle, Die Winterreise.
Esperem que el dia 10/10/10 sigui una gran nit de Kaufmann, ell pot transmetre tota la joia, la melanconia, la tristesa i la desesperació d'aquest conte d'esperit del Romanticisme.
Espero que t'agradi aquest post, Mies!

3 comentarios:

  1. Frisem per que arribi ja el 10-10-10 i tornar a gaudir de la meravellosa veu de Kaufmann. Ens veiem al Liceu.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
  2. Fixat que jo crec que les veus ideals pel lied son les greus, ja sigui per home, com en el cas de les dones.
    Sempre m'he estimat més un baríton que un tenor, per cantar Schubert, però potser pel fet que Kaufmann tingui una veu tan fosca, fa que esperi amb especial interès aquest 10 tripartit (ai que he dit!).
    El seu disc és magnífic i complementari al dels grans cantants que també ho han gravat i han marcat el nivell de l'excel·lència.
    Kaufmann té assegurat un públic expectant, ara és ell el que ha de rematar la feina i estic segur que ho farà amb escreix.

    ResponderEliminar
  3. jo també penso que els barítons són els ideals, però la Müllerin me la imagino cantada per una mena de tenor-Werther-hiperromàntic. Ai, em portaré el seu disc a veure si me'l pot firmar..

    ResponderEliminar