sábado, 25 de agosto de 2012

dodo

Roelandt Savery pintà el dodo moltes vegades

Al principi el batejaren amb el nom de Didus Ineptus, una au columbiforme que havia atrofiat les seves ales i no podia volar, i en ser presa fàcil i anidar a terra només un ou, es va estingir cap al 1660 quan arribaren els homes a les illes de l'Índic amb les seves espècies domèstiques que saquejaven els seus nius.

La fama de matussera l'escampa també Lewis Carroll a la seva Alícia encara que es diu que l'escriptor s'identificà amb ell per la seva quequesa a l'hora de dir el seu propi cognom Do-do-dodgson.

Ha estat avui que l'hem vist una mica empetitit i la mar de simpàtic pels de l'Aardman a la divertida pel·lícula dels Pirates!. És el centre d'atenció de la trama pels pirates d'aigua dolça, els científics com Darwin i la Reina Victòria. 


Polly, una dodo molt gallinàcia


El dodo m'ha aparegut dos dies seguits: ahir mateix visitàvem el nou Museu Blau de la Natura al Fòrum, amb les espècies dissecades traslladades de la Ciutadella i sales noves que plantegen un recorregut temporal de la vida a la Terra molt documentat i ple d'exemples, tots veritables esquers. Un d'ells, la reproducció del dodo a mida natural com a exponent de la desaparició d'una espècie per l'acció de l'home. Pobre bèstia!


Als vitralls de la  All Saints' Church, Daresbury

6 comentarios:

  1. Estic pensant de fer del dodo el meu animal heràldic.

    ResponderEliminar
  2. Jo també acabo de veure Pirates que m´ha agradat força. Coneixia el dodo per els dibuixos d´en Savery i també per un excel.lent episodi de Porky que s´en va a l´Africa per caçar l´ultim dodo.
    M´ha sorprés saber recientment que l´au roc va existir i també és va extingir.
    Salut. Borgo.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hauré de buscar més qui és aquest au roc, em costa de trobar-lo. Gràcies per venir, Miquel.
      Tampoc em van entusiasmar els pirates, sí els personatges, tots.
      Salutacions!

      Eliminar
  3. El nom científic que li van posar era tota una premonició... A ca la viquipèdia diu que el nom de dodo a seques ve del portuguès doudo, 'ximple'.
    A banda de ressuscitar una mica la bestiola, sembla que a cal Aardman també s'han inspirat en aquesta línia de nomes tan elaborada i imaginativa per batejar els pirates protagonistes.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. i tant, els personatges s'ho mereixien.
      Linneo va rectificar i li posaren al bitxo el nom de Raphus cucullatus, té castanya també.

      Eliminar