viernes, 26 de julio de 2013

Donner i any Wagner (16)

ME Winge, Thor contra els gegants (1872)


Molt més conegut com a Thor, Donner és cunyat de Wotan i té un petit paper de baix-baríton al Rheingold. El déu dels pagesos té el poder de cridar a tempestes i trons amb el seu martell màgic i el seu cinturó de força. Amb un carretó tirat per carners pot vèncer als gegants però al quadre mitològic de l'Anell dels Nibelungs només té una petita intervenció, gloriosa.

Hi ha mala maror després de la maledicció del nan i la mort del gegant. Donner puja a un roc, canta Heda Heda Hedo!, fa girar el martell, pica fort contra ell i amb un tro desfà els núvols. Apareix un magnífic arc de Sant Martí, el pont pel que pujaran els déus majestuosament al Walhalla. El gran final de l'Or del Rhin.


Tempesta i entrada al castell clàssics, la del Met, Otto Shenck i Levine (1990). Alan Held és un potent Donner:





Altre final, l'espectacle del Met de factura clàssica malgrat les barres de RLepage (2010) Donner: Dwayne Croft  és una mica estàtic a l'escena però crida molt bé al cel:




Toca portar el Donner, molt primet ell, però fort vocalment, del baríton H Ketelsen a sobre d'una grúa feixuga i davant d'unes boniques imatges, les de la Fura. Mehta amb una gran orquestra simfònica de València (2010).



I per acabar, aquesta impressionant interpretació d'Eberhard Wächter i Solti amb la Filarmònica de Viena:







Una neblina sofocante 

vuela por el aire, 
y cae sobre mí 
aprisionándome.
Las claras nubes 
convertiré en nubes de tormenta, 
y así se aclarará el cielo.
¡He da! ¡He da! ¡He do!
Ven a mí niebla. 
Vahos, venid a mí.
Donner, vuestro señor, 
os llama a que forméis ante él.
Cuando balancee mi martillo,
húmeda neblina y niebla, 
flotad allí.
Donner, vuestro señor, os llama a que forméis ante él.
¡He da! ¡He da! ¡He do!
Hermano, ven aquí, 
muéstrales el camino del puente.



El podrem sentir aquesta tarda en directe des del Festival del turó verd a les 17.55 a RNE, interpretat per Oleksandr Pushniak. Li demanem, ja que està per les intervencions climàtiques que porti cap aquí una brisa fresca, que tal com apunta al dia es fondrà la ràdio i no el podrem sentir.

Que tinguem un bon Or bayreuthià i felicitats als Joaquims i les Annes.

6 comentarios:

  1. A l'Or de la fura a València, quan Donner (que té nóm de Kebab) fa aparèixer l'arc de Sant Martí, aquest es projectava pels laterals del teatre, que són de color blanc i reflectien la llum, donant la impressió de que tots els espectadors compartiem el viatge al Walhalla amb els déus. Un moment màgic i inoblidable (el tinc d'imatge de portada al facebook!).

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Preciós, Titus, quina walhallada! també m'agrada el teixit de trapezistes que s'obre i tanca. Només repetiran Walküre oi? com sigui he d'anar cap allà.

      Eliminar
  2. Sí, només Walküre. En principi, anaven a fer tot el Ring de nou, però els diners només han arribat per fer una de les jornades. Si vas, potser coincidirem.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. M'encantaria, tenim pont, potser aprofito, depén de l'hora del dia 3 nov.

      Eliminar
  3. Després d'un bany de melodrama fantàstic amb la Butterfly del Liceu, he escoltat per depurar-me tots els teus Donner. Un dels grans moments de la tetralogia. "Hit parade" total, amb perdó de Richard.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. és un top of the pops, però el de Bayreuth d'ahir va ser un horror.

      Eliminar