sábado, 10 de diciembre de 2011

Col·lecció Clark

 Renoir. Cebes. 1881

Per sort per nosaltres, el Museu del Sterling and Francine Clark Art Institute de Williamstown (MA) està fent reformes i una de les seves col·leccions, la d'Impressionisme està de tour. En una exposició completíssima, molt linial, clara i perfectament il·luminada que tenim fins al 12 de febrer al Kxafòrum, podem contemplar des d'uns paisatges dels pre-impressionistes com Corot i Millet, obres cabdals de Monet (per mi l'amo dels pintors Impr.) com els penya-segats, les oques, puntillisme de la mà de Pissarro i molt retrats del favorit de Clark, en Renoir, del que va comprar 39 obres.


Monet. Penya-segats. 1885
 Intercalades al recorregut cronològic apareixen obres orientals de Gerome, dos miniatures delicioses del Boldini i un pintor que descobrim amb sorpresa, el belga Stevens que fa una duquesa molt tradicional amb  un luminós vestit de vellut, la carta d'amor a la mà  i una exòtica mampara japonesa,

Stevens. La duquesa.
Ens alegrem de que el Clark també comprés obres de les pintores com la M Cassat i la B Morisot, sempre pintant a dins de casa, que amb una paleta tan apagada construeix aquest Bany tam harmònic. I també es va atrevir amb els moderns Lautrec (hi ha un retrat psicològic, d'esquena que sembla la Valladon!) i un groc Gauguin, encara que del XX, no en va voler saber res.


Podríem parlar de la majoria de les obres, una a una, perquè són per observar-les a poc a poc, com fa el nombrós públic que ahir desfilava en una disciplinada cua. Tornaré a primera hora d'algun dia laboral, per gaudir de tanta meravella. Una festa de color i alegria. 


B Morisot. El bany. 1886.

6 comentarios:

  1. Les inauguracions les odio, igual que les visites comentades. Sempre faig com tu.

    La gent em molesta, mira! Segons quina, ja m'entens.
    Una més a la llista.
    Gràcies!

    ResponderEliminar
  2. Mira!: Serà la primera exposició que visitaré a les hores dels jubilats! :))

    ResponderEliminar
  3. la duquessa pensativa fa el mateix posat que el japonès pintat (al quadrat) que té al darrere, només que l'una està escarxofada a la cadira, i l'altre feinejant.

    ResponderEliminar
  4. Té molt bona pinta! M'hi hauré d'acostar en hores de pencaire, allà cap al cap de setmana.

    ResponderEliminar
  5. Agradant-me molt Monet, per mi el millor és Manet. Per gustos hi ha pintors. Exposició interessantíssima que espero no perdre'm.
    Salutacions, Kalamar!

    ResponderEliminar
  6. Amics, les expos d'Impressionistes sempre omplen, cues en trobareu. Aquesta és imprescindible i si pot ser, fer-la ben d'horeta, a pas de tortuga i descansant de tant en tant.

    ResponderEliminar