Preparant la cimentació del pavelló Alemany |
D'aquestes ningú no en parla. Com que no són quatre sinó vuit les columnes jòniques, ja no simbolitzen res. Però en realitat formen part d'uns jocs de columnes que havia projectat un arquitecte local, a banda i banda del passeig central cap al Palau Nacional de l'Exposició Universal de Barcelona del 1929.
Mies van der Rohe no les dibuixa al seu projecte però tampoc les rebutja. De fet, l'interessa que el peristil faci d'entrada al nou temple que construeix per representar la moderna i avançada República de Weimar, recuperada de la Gran Guerra. Un collage que fa homentage a la arquitectura grega i a la indústria que puja a la nova Alemanya. Què millor que representar al país sense fer servir símbols patriotes com fa el Puig i Cadafalch amb les seves quatre columnes centrades al passeig, que havien d'anar rematades de victòries alades i que van ser enderrocades uns anys abans per Primo de Rivera.
S'han reconstruït el Pavelló Alemany i les columnes de PiC. El primer, a l'emplaçament original, les segones, més avançades, perquè abans ocupaven el lloc de la Font Màgica.
De nou, s'enceta el debat: cal reconstruir imatges del passat?
Barcelona és un parc temàtic de fantasmes.
El pavelló Alemany de Mies acabat de construir |
Jo no seria partidari de refer les vuit antigues columnes. De moment encara no m’he vist afectat per la síndrome de la “columnitis” com Ricardo Bofill. Crec que malgrat que el 1929 les columnes eren un passeig per arribar al pavelló alemany ara serien un trava visual. De tota manera canviaria d’opinió si recuperar les columnes ha de servir per llogar en més ocasions l’espai per bodes índies, xineses o de qualsevol altra fortuna que tingui el capritx.
ResponderEliminarNo sóc partidària de cap reconstrucció, ni la del Liceu. Les columnes de PiC si que fan trava visual, encara que el Nacional tampoc és un portent de bona arquitectura. Ideal per bodorrios de mal gust. ;)
EliminarS'han proposat d'omplir el paisatge d'andròmines, ¡que ho pelin tot! que mai he entés que construissin columnes que no aguanten res, que els símbols no s'han de petrificar, que fan nosa i enreden, tant les columnes jòniques com els toros d'Osborne o els Bismarcktrumen.
ResponderEliminarSalud
Francesc Cornadó
Només discrepo en una cosa: el toro negre als Monegros queda molt bé,
Eliminarsalut!