sábado, 23 de febrero de 2013

Pescant perles (4)

Narra Plini que quan Marc Antoni va honorar la reina Cleopatra amb un fastuós festí i una interminable desfilada de plats exquisits, ella, a part de no impressionar-se gens ni mica, va desafiar-lo dient que la seva seria la menja més costosa de totes. Es treu la perla de la seva arrecada, la posa dins una copa de vi i se la beu.


Jan de Bray. El banquet d'Antoni i Cleopatra. 1669


Jan de Bray pinta aquest grup familiar des de la solitud. Ha perdut pares, germans i esposes per la pesta. Vol preservar la memòria dels parents desapareguts fent-los partíceps del banquet legendari. La reina egípcia és la mare, Anna Westerbaen i el general, el pare i pintor, Salomon de Bray. No són l'exemple de virtud i modèstia sinó uns herois extravagants i immortals.

Ell, que porta l'alabarda, els mira amb distància, des de la foscor i envoltat d'ulls a les plomes de paó. Li tornen la mirada alguns germans, com Jacob, el del morter, que també fou pintor, i Josephas, el del plat de peltre. Les figures, molt il·luminades, juguen a les simetries entre objectes domèstics i valuosos. Un cor d'or penja del coll de l'amat gos negre. La perla, però, també és un símbol de Jesús: Mateu ens parla de la futura salvació com una preciosa perla. Jan diu que les ànimes dels seus estan salvades.




*Sembla que la soprano Dam Jensen, fent de Cleopatra, s'ha begut la perla perduda. 

10 comentarios:

  1. Cuando descubres la historia que hay detrás de algunos cuadros, se te ponen los pelos de punta. Me quito el sombrero por el post y me llevo aprendido un cuadro que no conocía. Gracias

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Es muy triste la historia, pero qué bien resuelve su pena.

      Eliminar
  2. Em pregunto, per fer-me una idea de la necessitat de De Bray per expressar les seves emocions, quin mitjà hauria fet servir en el segle XX o en el XXI i com hauria impactat entre els seus coetanis. Cinema?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Precioso el cuadro, y da gusto la de cosas que explicas con tanta concisión y claridad. El unico fallo........................ (segundos de suspense) es una bobada y no es tuyo: la preciosa aria es "Cara speme", no el "Ah! mio cor" de Alcina

      Eliminar
    2. Enric, jo m'imagino una instal·lació molt dura i impactant d'un artista plàstic com ara.. http://allanmccollum.net/amcnet2/album/album.html

      Eliminar
    3. JL, gracias por el aviso, era un aria de Sesto. Ya lo he cambiado por otra de Cleo. Me gusta que te haya gustado.

      Eliminar
    4. Enric, ja saps com fan aquest conceptuals. Objectes i metàfores. Però, bé, segur que una bona peli, un poema, unes fotos, ens emocionen directament.

      Eliminar
  3. És un quadre preciós que tu saps resaltar amb la teva explicació. Quàntes tragèdies han originat obres d'art de valor incalculable!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. El patir fa meravelles. I l'expectativa de la salvació, potser també. Un bes, Glòria.

      Eliminar