jueves, 12 de julio de 2012

mascotes


Des del rígid gosset Waldi de Munich 72 fins les 5 nines de Pekín, les mascotes dels JJOO no han estat exemples de creacions massa afortunades: animals i figures antropomòrfiques cada cop més complicades i de pitjor lectura. És evident que el Cobi ha estat la mascota més ben dissenyada, sobretot en les diferents versions esportives, la més popular i que va agradar molt més als petits -amb les profitoses vendes de tots els productes derivats del merchandising olímpic.


Al principi, però, en ser presentat en societat, Cobi va ser insultat com a gos de merda esclafat que ni es català, ni es gos, ni és olímpic (em sembla que eren paraules de l'honorabilíssima Ferrussola). Mariscal va fer un nino prou flexible i simpàtic, acostant-lo al seu llenguatge de còmic, dinàmic i alhora amb la senzillesa del traç manual i espontani. Per sort, poc a poc la gent li va agafar carinyo i es va fer un fart de plorar quan va sortir volant al globus-vaixell de paper a la cerimònia de clausura. Ja té vint anys i està envellint de meravella, segueix tan fresc com el primer dia.

Ara que comencen els Jocs de Londres, me n'adono que el Cobi encara trigarà en ser superat, i si no, mireu què els passa als nous i complicats Wenlock i Mandeville, gotes metàl·liques bastant copiades de personatges dels Pixar, oi?..


Wenlock Su nombre está inspirado en Much Wenlock en Shropshire, Inglaterra donde la Sociedad Olimpica Wenlock (Wenlock Olimpyan Society) albergó los primeros Juegos Olímpicos en 1858, inspirando los Juegos Olímpicos modernos. Wenlock tiene 5 brazaletes de la amistad en su muñeca. Cada uno es del color de cada uno de los aros olimpicos. Tiene tres puntos en su cabeza que representan los 3 lugares en el podio. El patron en su cuerpo con el logo de los juegos, simboliza todo el mundo en dirección a Londres en el 2012. La forma en su frente representa la forma del techo del estadio olímpico.
Mandeville Su nombre viene del Hospital Stoke Mandeville, en Aylesbury, Buckinhamshire, Inglaterra que auspició los Juegos Stoke Mandeville, los cuales fueron inspiración para los Juegos Paralímpicos. Mandeville usa un cronometro rosa en su muñeca, en el que se puede leer 0:20:12. Su cabeza, parecida a un casco con tres puntas, en color azul, rojo y verde, representa el símbolo Paralímpico.





14 comentarios:

  1. No es perquè fos el de BCN, però estic totalment d'acord amb tu que el Cobi va trencar motlles i des d'aleshores ningú més s'hi ha atrevit, segueixen pel camí fàcil de mascotes "adisneyades".

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. el Whatisit de Atlanta 96 has estat el pitjor amb diferència, i amb trets Disney. Cobi for ever.

      Eliminar
  2. Les mascotes solen ser kitsch per definició, però coneguda la tipografia oficial dels jocs de Londres encara semblen suportables, tot i que una mica complicades i excessivament simbòliques.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. no m'acaben de fer el pes, ni tan sols les tipografies, són poc comunicatives, a més, les mascotes són pesants, les fa poc esportives.

      Eliminar
  3. Certament, no hi ha color. Em quedo amb el Cobi. Els altres són molt infantils i simples.

    Les de Londres, tot i fer un gir considerable en el disseny, no m'acaben d'agradar.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Cobi és infantil, però amb una tendresa que enganxa a tothom, amb el temps, però. El vaig defensar des del dia que va nèixer i t'asseguro que estava molt sola!

      Eliminar
  4. Lula t'has deixat una altra mascota molt important en les nostres vides, també insuperable: EL NARANJITO, insuperable en cutrez clar.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. era horripi, no lo he puesto pq no es mascota olímpica y pq no se lo merece

      Eliminar
  5. Voto Cobi absoluta y más aún relativamente. Los de LOndres, horribles, IMHO

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Las de Londres puede que gusten mucho. El manierismo tecnológico arrasa últimamente.

      Eliminar
  6. Jo els trobo massa futuristes.....tot i que sóc dels que va criticar el Cobi quan va sortir, després acostumat tot va ser diferent.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Potser el primer Cobi que es va presentar, malgrat oferir-nos els braços oberts, no va acabar d'agradar. Jo crec que jugant els diferents esports, el Cobi guanya molt moviment i expressió, el fa molt proper.

      Eliminar
  7. Quan va sortir vaig trobar el Cobi molt vulgar i a més a més, Mariscal no m'ha entusiasmat mai gaire però, el què deia, aquesta suposada vulgaritat del Cobi el fa senzill i reconeixible. No té cap vocació d'icona i potser ho serà per més anys que ningú.
    Salutacions!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. és una icona molt gestual en el traç, per això va ser la mascota diferent, però no crec que vulgar. Una icona simple funciona més bé que les més elaborades. Salut!

      Eliminar