domingo, 19 de diciembre de 2010

tires i tires

Sempre m'ha semblat una feina difícilíssima crear una tira còmica. Poques vinyetes, el traços imprescindibles i una historieta amb començament, nus i final. Cal ser un artista complet, com demostren Schulz, Quino, Romeu, Watterson i tants altres. I ja no diguem quan l'humor gràfic s'ha de sintetitzar en un sol quadre. El País, el diari amb el que he crescut, ha fitxat dels millors: l'incansable Forges, el sutil Peridis i el pessimista El Roto.
Començo pels meus històrics predilectes. A l'imaginat comptat d'Arizona, dit Coconino, neixen a principi del XX, un gat@, en Krazy Kat i el ratolí Ignatz de la mà creativa i surrealista de G Herrimann. Crec que personatges posteriors com el Mickey de Disney s'inspiren en ell. Per més clàssics, mirar la web de Coconino World.


També als EEUU apareix la tira dels Peanuts, que des dels 50 Schulz dibuixa fins que va morir al 2000. Els nens són antiherois i en canvi el gos Snoopy i l'ocellet Woodstock tenen imaginació, escriuen i actúen i el millor, passen bastant dels insuportables humans. Van tenir tant d'èxit, que es va explotar un impressionant merchandising cap als 70, i que va desvirtuar bastant el missatge inicial del dibuix per convertir-se en una imatge de milers de productes de nenes "pijes". Atenció a la lletra manuscrita de Schulz, dins les bafarades: oi que la Comic Sans (la font de MS més detestable i més usada) se li sembla?


Els dibuixants de casa també fan tires sensacionals i no tenen ressò a fora. Aquests anys Forges ha parlat de tot però ha incorporat color i degradats, signes que no aporten res a la vinyeta. També ho ha fet Peridis, magnífic en crear perfils dels nostres polítics amb una mínima línia i afegint alguns atributs que remarquen al personatge. El Roto ens coloreja el quadre poques vegades. Fan com sóc de l'amor vacui, em quedo amb el seus blancs i negres:






video de comemedia

3 comentarios:

  1. Snoopy es un crac. Forges: "Mariano, las siete" "Que pasen". Peridis, finisimo y el Roto un bestia que siempre da en donde más duele. Pero lo que más me ha dolido es que pongas a parir la Comic Sans, que yo también le tengo manía por lo mucho que se usa, pero en si mismo, mismamente, tampoco está tan mal (y es la que uso para mis blogs recomendados... ne has dejado hundido

    ResponderEliminar
  2. jejeje, lo siento JL, hasta que no retires la CS de tu blog, no te leeré tus recomendaciones. Hoy casi me da un desmayo: el calendario del centro where i work, se ha rotulado enterito con esta demoniaca fuente.

    ResponderEliminar
  3. Un dels millors, sempre, està clar, segons el meu gust, de Forges en la situació bèl·lica contra Iraq:

    Caricatura de Bush: Eje del Bien.
    Caricatura de Saddam Hussein: Eje del Mal.
    Caricatura d'Aznar: Aserejé.

    (Intraduïble!)

    ResponderEliminar