jueves, 27 de agosto de 2015

El barbut, la solució



Hans Cranach
Retrato de un hombre barbado, 1534
Thyssen Madrid

Hans Cranach té dues obres al Museu Thyssen, les úniques firmades per ell: aquest retrat amb poques referències i una altra, que acaba de ser restaurat amb patrocini del govern alemany. No tenim més obres perquè Hans va morir molt jove, als 24 anys, a la ciutat de Bolònia.
És un retrat on la cara amb la barba quadrada i les mans han merescut més treball però les robes resten força planes, cosa que no passa amb la volumetria del cos de la dona amb qui fa parella simètrica. No es coneix la identitat dels models encara que se suposa que es tracta d'un matrimoni burgès de la ciutat de Wittenberg on treballa la família Cranach.



La fitxa de l'obra:

Hijo de Lucas Cranach el Viejo, inició su formación en el taller de su padre en Wittenberg. En sus obras se observa una gran dependencia del estilo de su progenitor lo que ha dificultado el catálogo individual de pinturas de los dos maestros. 

En esta tabla el pintor nos muestra a un hombre representado de medio cuerpo, de rostro cuadrado, barba recortada y rasgos bien perfilados. El retrato, por su forma, composición y técnica, no se diferencia de la producción del taller de los Cranach en la década de 1530, no obstante, se identifica como obra de Hans Cranach por las iniciales “HC”; asimismo el óleo está fechado en 1534, cerca del hombro izquierdo del personaje. En cuanto a las interpretaciones del óleo, se pensó por un lado que podía tratarse de un autorretrato debido a una inscripción que reza “Hans Maller von Cranach”; también se barajó la posibilidad -por Falk y Koepplin (1974/1976)- de que la tabla formara un díptico junto con el Retrato de una mujer joven, que pertenece a la colección del Petit Palais de París. No obstante, dado que Hans Cranach nunca se casó, la teoría vigente es que ambas obras debían probablemente representar a un matrimonio de la clase alta. 






Només ha contestat una persona: l'encertada la prova, i ja us podeu imaginar qui és..

6 comentarios:

  1. Vaig pensar en Cranach però no vaig trobar l'obra entre els seus parents més famosos.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Començares bé ,que ja saps que en sóc fan d'aquests Cranach..

      Eliminar
  2. ¿La guanyadora comença i acaba per T, com tot, de guanyar-ho tot? ¿Tinc premi per endevinar-ho?

    ResponderEliminar
  3. El que no has dit és que no ho vaig encertar a la primera, perquè vaig confondre les barbes ... ha, ha, ha.
    Havia oblidat completament la història del fill Hans, tot i que l'altra obra seva de la Thyssen mereixeria un apunt: Hèrcules que el vesteixen de dona i l'ensenyen a filar i la interpretació del tema del domini de les dones sobre l'heroi masculí. Tema també repetit diverses vegades pel pare.
    Per cert, la restauració-neteja li ha donat tons molt brillants: el blau verd del fons, les carnacions més clares de les figures femenines, els vestits i les mantellines del cap... La reproducció del catàleg comprat a Lugano tanti anni fa, presenta uns colors més foscos en general i en el verd oliva del fons.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Quan torni a Madrid li dedico una hora!
      FELICITATS Fita Campiona , que això s'ha de celebrar i encara no he pensat com

      Eliminar