sábado, 4 de mayo de 2013

Miralls i encants

D'aquí un mes les autoritats inauguraran el nou mercat dels Encants a tocar del TNC i el nus de les Glòries, un espectacle de coberta per protegir uns puestos de misèria. Segons l'arquitecte F. Vázquez, es tracta de construir un carrer obert que puja en espiral. En ser cobert per una monumental marquesina daurada, trencada i reflectant, l'obra està durant anys i hem vist com pujava, poc a poc, amb complexos sistemes hidràulics i s'anava folrant de xapes de mirall. Un enorme esforç metàl·lic i econòmic, poc convenient amb el que és un mercat de baratillo i els temps de crisi.




Quan es va decidir que les Glòries, centre geomètric de la ciutat de Barcelona, seria àrea de nova centralitat i es van col·locar equipaments tan emblemàtics com el TNC i l'Auditori, el nus viari es quedava allà taponant les vistes i la continuïtat urbana. Avui, les Glòries, encara no és un lloc per estar-s'hi. Entre la disparitat arquitectònica d'estrelles com la torre Agbar, el lleig centre comercial, el fastuós i desproporcionat teatre de Bofill, la interessant mola de Moneo, tancada sobre sí mateixa, i les dues novetats, el DHUB i els Encants, còpies descarades d'atres projectes de fora (mireu fotos de sota), no s'ha aconseguit crear un veritable espai urbà de la comunitat. Potser amb l'enderrocament del tambor viari i el nou parc s'aconseguirà aquest centre tan desitjat.


El DHUB o la grapadora de Bohigas..

..amb les seves grapes de la placeta del costat

No és un plagi descarat d'aquest preciós centre universitari de M Breuer a NY (1964)?


I el pavelló de Marsella de Foster, no recorda a..
..al pal·li de les Glòries?

10 comentarios:

  1. De les grapadores no m'agrada ni la de Breuer. I l'efecte mirall ja el teníem al Maremàgnum.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Al Maremàgnum i al CCCB, en Viaplana (per mi un gran arquitecte) gira la façana de vidre per aconseguir el reflexe del mar i la ciutat. Aquí no és ben bé el mateix. El que tenim és l'intradós de les cobertes amb metall pulit i l'efecte és molt més reflectant, duplicant el terra sobre el cel. M'agrada la contundència del de Foster, tan neta.

      Eliminar
  2. Tanta vela em fa pensar una batalla naval de les antigues. Per experiència sé que tot allò reflectant produeix calor, intolerància o enlluernament visual i propaga els sorolls. Aquí tenim l'exemple del Plaça Arena (cobertura metàl·lica de la plaça de toros), que el veïnat no pot suportar per tot el que irradia.
    Ara bé, si aquí ho teniu aïllat... Així i tot no em sembla gens pràctic ni, per suposat, estètic. ¿Protegeix de la pluja?
    Salut hi hagi.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si bufa vent, en ser tan alta, la pluja entra segur. Com que les xapes són a l'intradós no crec que enlluernin, només de nit si els focus no estan ben orientats. El que em temo és que serà brut en dos dies i regalimarà tot tipus de fluïds urbans.

      Eliminar
  3. Coincido contigo en la reflexión del mercadillo de les Encants. Con lo cutres que son las paradetas, ahora las podremos ver en directo y reflejadas. Cómo cambiaría la cosa con un mercado de flores o algo estéticamente más atractivo.
    Lo de las copias descaradas es indecente, sobre todo teniendo en cuenta lo que han debido embolsarse los arquitectos por el "plagio"

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Lo de poner un garden center y comercios de flores, qué puntazo, también con unos puestos fruta y tendríamos bodegones duplicados y a discreción, qué bonito!

      Eliminar
  4. En aquesta ciutat no hem sabut mai què fer amb les places. Si s'elimina el tambor i el trànsit, podem aconseguir un magnífic espai del Teló d'Acer.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sona raro, Enric, tan malament com allò de les Glòries catalanes. Les places gegants no són mai agradables, potser si deixen un parc bosc una mica salvatge tindríem un espai alternatiu allà al bell mig de Bcn, que de domesticats els tenim tots.

      Eliminar
  5. Me he quedado de ...piedra al ver el edificio de Breuer, que me parece mejor que la mole del Dhub.
    Desde luego, recubrir de purpurina un mercadillo, cuya gracia reside en estar fuera de circuitos, es absurdo.
    Excelente entrada. Muchas gracias

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Muchas gracias a tí y disculpa la osadía de enlazarme en tu blog.

      Eliminar