sábado, 17 de diciembre de 2011

CCCB al WC

El País d'avui entrevista al destituït Josep Ramoneda al davant del CCCB, centre cultural que, a càrrec d'ell, ha fet una feina esplèndida durant un llarg periode: exposicions de tota mena, conferències de gran nivell, projeccions i plantejaments innovadors i multidisciplinars de totes les activitats. Em venen al cap algunes de recents com expos de les arquitectures de les dictadures, els laberints, Hammershøi i Dreyer, l'urbanisme mediterrani, i moltes sobre la ciutat de Barcelona.
Amb la Diputació en mans de CiU podia passar que una visió tan universal i metropolitana de Ramoneda a les programacions del centre, tindria les hores comptades. Ho deixa a partir de l'1 de gener i es suposa que col·locaran a un savi del Nacionalisme Modern, termes que no sé què signifiquen. També es parla de fer desaparèixer el CCCB per tal d'ampliar els espais expositius del seu veí, el MACBA. Davant l'incertesa, només felicitar al Ramoneda per la gran tasca.


Què serà serà?




Benvingut 2012 - Bienvenido 2012 - Welcome 2012 from CCCB on Vimeo.

Actualització 19-12-11/ 21:40

Ja tenim substitut, segons el Periódico de Catalunya:


Marçal Sintes (Vilafranca del Penedès, 1967) ha acceptat l'oferta del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, de dirigir el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona(CCCB). Sintes, periodista i columnista d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, substituirà en el càrrec Josep Ramoneda que, després de 22 anys dirigint el centre --primer com a pare intel·lectual del projecte i després, des de la seva obertira el 1994, com a director--, deixarà el lloc a començaments d'any.
L'objectiu de Sintes "és que el centre funcioni almenys tan bé com ha funcionat fins ara", però donat que el nomenament és molt recent, no vol avançar quina serà la seva línia de treball --ho farà, ha explicat a aquest diari, quan en prengui possessió--. No obstant, sí que ha afirmat que aposta per la "normalitat" en la transició, que vol que sigui "modèlica". I es planteja una certa "continuïtat" pel que fa a la qualitat i singularitat que defineixen el CCCB des de la seva creació. "Ramoneda ha fet un gran treball", ha assegurat.
Sintes, doctor en periodisme i màster en direcció d'empreses per ESADE, és, a més de col·laborador d'EL PERIÓDICO, director del departament de periodisme de la facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull), i autor dels llibres Periodistes contra polítics (Columna) i Què pensa Ernest Lluch (Dèria i Proa). El 1985 va guanyar el Premi Recull i el 2010 el Trias Fargas d'assaig polític.

8 comentarios:

  1. Al CCCB s'hi han fet grans coses i espero que no se'l carreguin com se n'han carregat el director. Ara, a mi em sembla una mica contradictori afirmar coses com ara: "Hemos intentado siempre pensar en temas abiertos y globales y no en priorizar lo local." (extret de l'entrevista a El País) i després fer exposicions esplèndides com "Borges i Buenos Aires" o "La Trieste de Magris", en què, precisament prioritzant el que és local, s'obrien horitzons molt interessants. Si no és que "local" vol dir exclusivament "català", és clar.
    Jo tampoc no entenc què vol dir "nacionalisme modern" i em fa una mica d'angúnia que m'ho vulguin explicar amb gaires exemples. Però l'autoodi, que em sembla que sí que vaig veient de què va, no em sembla cap bon antídot.

    ResponderEliminar
  2. Estic completament d'acord amb tu...el que han fet amb Ramoneda no te nom. El "govern dels millors" l'ha tornat a cagar.... Deu meu ... quina pena... per aquest camí la dreta mes dreta que hem tingut mai a Catalunya acabaran amb la CULTURA.

    ResponderEliminar
  3. Molt d'acord, LoRat, de lo local i lo català se n'han fet una pila de activitats interessants, com ara aquella del triangle Bcn-Vln-Pmi.

    Miquel, el que em molesta és que una persona tan competent no pugui continuar amb la feina. Què haurà dit el conseller de cultura, en Mascarell? El que es posi al davant del CCCB, si és que existeix com a centre en el futur, ho té ben difícil.

    ResponderEliminar
  4. Molta atenció, kalamar, perquè l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, i de la qual depèn el CCBB, és un dels regals que el senyor Mas va fer al PP, i ara la presideix Mònica Querol, regidora de l'ajuntament de Rubí, i ppeppera, segons explica al seu blog, des dels 14 anys.

    ResponderEliminar
  5. Caram Assur, així doncs no hi haurà tampoc ni savi modern catalanista ni res de res. Ara mateix miro el blog de la senyora Querol. Vist: ni un apunt cultural, anem bé...

    ResponderEliminar
  6. Això tot just acaba de començar...ja podem anar a buscar els vestits de dol, no pararem d'anar a enterraments i funerals.
    Va ser molt maco mentre va durar i el CCCB un referent

    ResponderEliminar
  7. Ja pots canviar les tisores del teu bloc, Joaquim, i posar un barret de copa, pel dol més solemne.

    ResponderEliminar