miércoles, 20 de abril de 2011

Menjant art

La majoria de menges a l'exposició actual de la Pedrera són apetitosses: els bodegons barrocs, tan abundosos, les fotos del Bulli, les composicions de Barceló, et fan obrir la gana. Clar que parlar de natures mortes implica veure també algunes instal.lacions com ara una butaca de talls de carn cosida que s'ha anat assecant o el video d'una preciosa plata de fruites que es descompón. Fem cares de fàstic però no rebutgem mirar el procés. Tot és molt atractiu a la mostra, i els nens també gaudeixen. Perquè en el fons tots donem al menjar i la cuina, la categoria d'obra d'art.

Només de panets, vam veure aquestes meravelles:




Alguns artistes com Matta-Clark o Miralda usen el seu propi restaurant com a taller d'investigació o presenten allà mateix una performance davant del comensal passiu.



Al final, és el cuiner el que fa les propostes creatives. Adrià i el seu equip, convidats al Documenta de Kassel 2007, provoquen emocions estètiques amb les seves creacions. Llàstima que el plaer estètic només queda reduït a les fotos, falten els veritables tasts!




Espero que la petita Ada en faci un savi comentari dels seus, sobre l'expo, vinga Ada!

Us deixo com a banda sonora dels menjars, uns sagrats sopars, ja que demà serà Dijous Sant. Primer amb els hippiosos rockers de JC Superstar, pel·lícula a la que sóc fidel. Segon amb un breu fragment de la Passió de San mateu de Bach amb la Royal Concertgebouw Orchestra d'Amsterdam i Eugen Jochum.
 




7 comentarios:

  1. Parece muy interesante, aunque sólo fuera por esos nuevos bodegones. ¿De quién es el de la cerveza?

    Me miro siempre la admiración por el mundo de la cocina con ambivalencia (como la que siempre me ha producido el Superstar)pero aquí la presentan muy bien. Lo que pasa, como dices, es que la esencia del asunto está en el paladar, y un huevo frito puede ser precioso pero la gracia está en romper la yema com un poquito de pan y mmmmmm.

    ResponderEliminar
  2. JL,
    la maravillosa cerveza es de JG Hinz (1630-1688),pintor de Hamburgo.
    El huevo frito con un buen pan, manjar de humanos que envidian los dioses, me lo gustaría comer de vez en cuando en un plácido desayuno de domingo, que esto del Brunch deberíamos importarlo!

    ResponderEliminar
  3. Ja anem de "cul" amb el que nosaltres mateixos ens organitzem... perquè ara vinguis TU amb aquesta meravellosa proposta !!!

    Intentarem anar aquest cap de setmana... no se si demà divendres sant estarà oberta la Pedrera, però ho intentarem o sinó el dia de Sant Jordi.

    Te mol bona pinta. Gracies per afegir mes "ganes" encara de descobrir coses interessants.

    Una abraçada

    ResponderEliminar
  4. JG Hinz (1630-1688) 1630???????

    Un poco de mi habitual imprudencia y digo que es de Antonio Lopez

    ResponderEliminar
  5. Miquel,
    no us la perdeu i si pot ser, veure-la a poc a poc. La proposta és original i no es fa llarga.
    JL,
    De A López hay otro cuadro de gran formato muy bonito y especial: La Cena,
    http://obrasocial.caixacatalunya.com/osocial/idiomes/1/fitxers/cultura/art_menjar/index.html

    ResponderEliminar
  6. A mi el que mes m'ha agradat de la exposició es la fruita que es va fent velleta i es va morint. També la Magrana pèndol , les lletres peles de patata i el sillon de bistecs seca.

    ResponderEliminar
  7. Gràcies Ada pel teu comentari. Sempre que anem a una expo, em faràs un?

    ResponderEliminar