domingo, 6 de mayo de 2012

Grieg a Brufaganya


Ahir després d'haver sentit els 11 memorables Winterstürme del concurs del Joaquim, ja no em podia treure del cap la peça més encisadora de tenor de la Walküre. Ara, però se'm repeteix una altra. Es tracta del preludi de la Holberg Suite opus 40, de Edvarg Grieg. I és que ahir, en un entorn de primavera esclatant i lluna plena, al Santuari de Sant Magí de la Brufanyaga (Pontils, Conca de Barberà) es celebrà una magnifica nit musical amb l'orquestra de corda Catmerata. Interpretaren el mateix repertori del seus concerts de Nadal i van bisear el vigorós preludi  Allegro Vivace:



Grieg la va composar a l'estil dels temps de Ludvig Holberg, pare de la literatura il·lustrada danesa i noruega, per a celebrar el seu 200 aniversari. Amb les seves 25 peces dramàtiques, Holberg va establir el patró de la llengua danesa (1726), modernitzà el dret internacional i escriví la Història del regne de Dinamarca.
La Suite s'estrenà a Bergen, ciutat natal de Holberg- i Grieg- al 1884. Es basà amb la dansa barroca francesa per construir els moviments següents: Sarabande, Gavotte, Air i Rigaudon. En un principi l'havia composat per piano i amb fortuna l'adaptà per orquestra de corda. Els escoltem de la mà de Ole K Ruud i la Filarmònica de Bergen:



Aquesta suite no és tan coneguda com la de Peer Gynt, però es mereix ser igualment considerada en els repertoris orquestrals. Fou tot un encert incloure-la a la nit de Brufaganya, un indret màgic com tants d'altres que té amagats la província de Tarragona.
L'Associació d'Amics de Sant Magí ens van obsequiar amb coca i xocolata desfeta en acabar el concert i val a dir que amb la fredor al pati ens va venir de gust prendre-la al costat de les brasses i les olles.
Una bona manera de promocionar el lloc i la reconstrucció del santuari, antic convent de dominicans on es creu va anar Sant Magí màrtir a fer brollar aigua miraculosa.



14 comentarios:

  1. Una música magnífica, muy inspirada, de buena factura y escucha agradable.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sí que ho és, a més, els Catmerata la van tocar molt bé.

      Eliminar
  2. Jo no hi entenc gaire, de música; em moc per sensacions. Si hagués de dir alguna cosa de Grieg diria que la seva música em parla.

    Quina enveja! La Conca de Barberà és una comarca excepcional; hi ha uns racons magnífics. Sant Magí sabia què s'hi feia: la comarca és la divisòria d'aigües de Catalunya.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Grieg és un gran músic i tot ell entra molt bé.
      Els de Brufaganya es diuen a sí mateixos, de la Baixa Segarra, no sé si els agrada pertànyer a la Conca. Fronteres!

      Eliminar
  3. La conocía de oidas :-) , no tiene la inspiración de Peer Gynt pero está muy bien, y con la luna por testigo debe ganar mucho.

    ResponderEliminar
  4. pues claro que la conocías, la había puesto en el apunte de los Catmerata de Navidad, :) a mí si me parece inspiradísima y tan valiosa como Gynt. La luna nos esperaba fuera, porque dentro de la iglesia las ventanas estaban ciegas :(

    ResponderEliminar
  5. És veritat que Grieg componia una música magnífica. La que sona aquí a casa teva, malgrat no haver-la escoltat mai, em resulta familiar i preciosa.
    M'agrada el Peer Gint, el concert per a piano i orquestra, el més famós i també un lied preciós "T'estimo" que sempre l'he sentit cantat en alemany.
    Bona crònica per recordar un gran músic.

    ResponderEliminar
  6. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  7. Música nòrdica que no ho sembla i que fa treballar molt a les cordes i per tant dóna vida als greus més greus.
    Engrescador l'Allegro vivace.
    Petons

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Joaquim, aquí sona encara més vivace perque sembla que hi ha més de 16 músics (i més d'un contrabaix i tres cellos)
      T'agrada el punt barroc-neoclàssic que té?

      Eliminar
    2. El que m'agrada és el so càlid d'aquesta música nòrdica, el punt barroc (vivaldià diria)segurament és un dels motius de la calidesa, tot i que quan surt la vena més lírica la música s'apropa a les terres llunyanes, per a ells molt més properes, de la nostàlgia eslava.
      En qualsevol cas una magnífica obra i una interpretació passional.
      Si, m'agrada

      Eliminar
  8. Ja has escoltat el "T'estimo", Kalamar? Has sobreviscut?
    Petó!

    ResponderEliminar