jueves, 13 de junio de 2013

revolta a l'ESMUC

Foto: Carles Riba


Més marxes fúnebres. Les que van tocar ahir a la plaça Sant Jaume, estudiants i professors de l'Esmuc per fer un gran lament per la música i l'ensenyament superior. Una nova i brutal retallada de l'administració catalana afectarà de nou les matrícules i alhora farà disminuir hores lectives i la qualitat dels estudis a l'escola pública que s'havia guanyat una merescuda fama internacional. Aquí, un recordatori del què és l'Esmuc i el que ja no podrà ser:




1-La premsa està fent un discret seguiment, la selectivitat ocupa les planes d'educació. Per estar al dia de les mobilitzacions i assemblees, que van començar fa quatre jornades:
 https://www.facebook.com/TancadaEsmuc
http://esmucenlluita.cat/

2-Les activitats musicals de l'escola són moltes a final de curs. Cal que anem a escoltar els concerts i que aquests joves tinguin el màxim de recolzament en aquests moments tan sagnants per la cultura. Els grans conjunts engeguen els seus cicles el proper dia 17:
http://www.esmuc.cat/Actualitat/Calendari-d-activitats

3-Aquí el manifest:

El passat dimecres 5 de juny s’anunciava al Consell d’Escola de l’Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya) un seguit de mesures d’austeritat per reduir un milió i mig d’euros el pressupost del nostre centre. Aquestes mesures inclouen una disminució de les hores de classe als estudiants (especialment les individuals), un augment de les hores lectives del professorat i disminució del seu sou, pujada de taxes de matriculació i atacs a les condicions laborals dels treballadors i treballadores.
Els estudiants de l’Esmuc no volem quedar-nos quiets davant d'aquesta amenaça al futur de l’escola. No podem callar davant dels qui estan decidits a precaritzar els ensenyaments superiors de música públics fins a fer-los desaparèixer.
Per això, decidim:
  1. Rebutjar absolutament qualsevol nova disminució del pressupost de l’Esmuc, que ja ha estat retallat els darrers cursos, atacant greument a les condicions laborals dels treballadors i treballadores i perjudicant la qualitat dels ensenyaments. Rebutgem igualment l’augment de les taxes de matriculació.
  2. Exigir tota la informació sobre els comptes i la gestió de l’Esmuc per part de la seva Fundació, presidida per la Consellera d’Ensenyament Irene Rigau.
  3. Denunciar la manca de democràcia d’aquest centre, on la direcció ve designada per un patronat extern i els estudiants no tenen cap participació en els òrgans de decisió; aquest és un dèficit històric de l’escola la resolució del qual és imprescindible en una situació d’amenaça a la continuïtat de l’Esmuc.
Els estudiants estem convençuts d’aquestes reclamacions, i continuarem lluitant amb la comunitat escolar per defensar el nostre centre.

Cap retallada a l’Esmuc! Si ens volen fer callar, tocarem més fort!! 


8 comentarios:

  1. Per la premsa, un cop més, la música esdevé una activitat de lleure o quelcom similar. Continua sent una Maria d'aquelles que si no s'aprovaven no passava gaire cosa, al costat de religió o educació física.
    Que la Universitat musical, és a dir l'ESMUC pateixi una retallada que la relega i obliga a perdre qualitat, no sembla preocupar gaire al país, total són músics, artistes, faranduelros, això és el que deu pensar la majoria.
    És tan trist! Algú fins i tot dirà que més val que retallin l'aportació de l'ESMUC que de qualsevol altra activitat educativa.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. a això l'hem d'afegir que el patronat és un òrgan molt polític també: 22 membres, només un de l'escola. A què ens recorda això?

      Eliminar
  2. Tot el que es fa a la plaça Sant Jaume entra en una rutina desesperant que la premsa ja no cobreix. Cada dia hi ha manifestacions per molt lúdiques que siguin com és aquest cas. I si és la música... a qui l'importa!

    Jo fa uns mesos que hi vaig anar convocat per les escoles de música i erem quatre gats tocant l'himne de l'alegria. Penso que ens hem acomodat massa i que no aconseguim transmetre la desolació que provoquen retallades com aquestes entre moltes altres!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. molts sabem que és una batalla perduda, però al menys que es faci ressò i el compartim al màxim. Gràcies per col·laborar!

      Eliminar
  3. Una noticia dolenta, molt dolenta, pel futur musical d'aquest país, pels estudiants i pofessionals...i pels que estimem el meravellós art de la música.

    I la premsa? No crec que, tal com molt bé diu en Joaquim, l'interessi gens ni mica la questió ni s'hagi fixa't en la preciosa fotografia de Carles Riba que encapçala el post. Això si, demà igual sabrem que potser algun jugador del Barça ha tingut unes dècimes avui...pobret...molt de pressupost hi ha a TV3 (entre d'altres...) per a aquestes coses tant importants!

    Josep Olivé

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. la música importa a la premsa i molt: mira quin desfici pel sònar, altres músiques són per una colla de vitrines..

      Eliminar
    2. Doncs us haig de dir que ens ha sorprès, agradablement, l'atenció que hem tingut a la premsa. Al nostre web estem fent un recull de premsa digital on podeu veure què s'ha dit de nosaltres: http://esmucenlluita.cat/parlen-de-nosaltres

      Eliminar
    3. Ens alegrem molt de que sigui així. El dia que vaig publicar, més aviat, poc. Ara, l'important és que feu molta publicitat dels grans conjunts, que la gent gaudeixi de la vostra música i escolti les propostes.

      Eliminar