martes, 25 de marzo de 2014

Sin trampa con cartón

Nos alegramos de que el premio Pritzker del 14 sea para el arquitecto japonés Shigeru Ban. Por fin se reconoce una arquitectura para la humanidad que, con materiales pobres y estructuras sencillas, es doblemente bella.
Los conocidos tubos de cartón, tan fuertes y agradables al tacto y la vista, se convierten en columnas y vigas en sus edificios: desde sencillos refugios de emergencia hasta catedrales.

cabañas emergencia terremoto Kobe 1995

refugios en India 2001
Después de construir viviendas tras catástrofes naturales en Turquía, India, China y Haití, acaba de erigir una magnífica catedral de cartón después del terremoto en Christchurch, Nueva Zelanda, que nace de la secuencia de un marco triangular y elegante junto a la ruinas del destruido edificio de piedra de George Gilbert Scott.


Catedral NZ 2013

(C) fotos de B Anderson
Ban tiene muchos proyectos en curso como museos de nueva planta o torres de viviendas con denominadores comunes: las celosías hexagonales, sostenibilidad y mucha ligereza. Esperemos que con el crecimiento de su taller y el volumen de los encargos no se olvide de las enormes necesidades humanitarias.

estudio del arquitecto en Kioto  2013

11 comentarios:

  1. "Nulla esthetica sine etica" deien els clàssics!

    ResponderEliminar
  2. Jo també em vaig alegrar que li donessin el premi

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hauria estat molt indecorós premiar a un figurant un altre cop. Tocava a un de l'ofici. Molt alegres!

      Eliminar
  3. Em sembla molt encertat. Una bona notícia

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No trobes que han trigat massa, Alejandro? salut!

      Eliminar
    2. Si trobo que han trigat massa. Esperem que aquest canvi no quedi en "paper mullat"

      Eliminar
  4. Estàvem ja molt canssats de la vanitat i l'espectacle del arquietectes de campanetes. Celebro el premi a Shigeru Ban, sembla, per les imatges, que hi ha una recuperació de les proporcions, tot és més abastable.
    Salud
    Francesc Cornadó

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Francesc, no les tenim totes, que SB estan fent unes malles complicadetes darrerament..

      Eliminar
  5. Genial, imaginatiu: esperit fort i material lleuger. La necessitat d'un refugi és comuna a totes les espècies. Benvinguda aquesta bella realitat a l'abast.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Me n'alegro que t'agradin, Olga. Ha lluitat molt durant 30 anys. Els refugis són unes peces fetes de tub i recolzades en caixes de plàstic de cervesa! i tot reciclat. Té molt mèrit.

      Eliminar