sábado, 26 de octubre de 2013

Filharmònica d'or (2)

Abans dels bombardeigs dels aliats, l'orquestra berlinesa s'apanyava en aquesta sala remodelada que havia estat un palau de gel i patinatge fins al 1983 i que va ser totalment destruïda al 29 de gener del 44. Aquí, a la Sala Beethoven, Furtwängler dirigia i es feien les millors gravacions musicals al període entre guerres. Podem veure a sota les reconstruccions a ordinador (autor, Timicha), d'una gran qualitat. L'esquema prismàtic i la decoració pot recordar a la coneguda Musikverein de Viena, de difícil visibilitat en les llotges i força bona acústica.




la sala de nit

la sala de dia

Wilhem Furtwängler a l'antiga sala, c 1940.

Quan els alemanys comencen a recuperar-se ni es plantegen reconstruir l'antiga sala (El Liceu podria haver après de la història). Convoquen el concurs per la nova filharmònica, el guanya un gran arquitecte i s'instal·len en una nova ubicació de gran valor arquitectònic -tindrem grans peces d'arquitectura moderna a la vora-, més apartat del centre de la ciutat i al costat del parc Tiergarten. Llàstima que el fòrum cultural, avui ple i consolidat, hagi estat un exercici urbanístic un pèl caòtic.



La gran primera obra aïllada patirà del constrenyiment de la nova sala hexagonal, la de cambra, que farà l'arquitecte ajudant E. Wisniewski a partir d'esbossos del mestre (el 28 de octubre 1987 se sent primer concert) i del museu de la música al seu darrera. Del mateix Hans Scharoun, un gran bloc groc a la dreta conforma la Biblioteca nacional i una mica a sota veiem el quadrat de la impecable Galerie de Mies van der Rohe.



2 comentarios:

  1. T'agraeixo l'avís del post anterior amb l'anunci del concert d'aniversari. Després de mitja hora de discursos, vaig disfrutar de sentir l'obra de Vaughan Williams i el 1r moviment de la sonata "Clar de Lluna" que forma part d'una obra contemporània i que Uchida va tocar d'una forma sublim. És una sala que estimem molt.
    L'esplanada una mica desballestada del Kulturforum es tanca al nord (extrem inferior esquerre de la teva foto) amb la Gemäldegalerie on hi ha pintura molt bona i l'edifici també és interessant des del punt de vista arquitectònic

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. el concert va estar molt bé, i del Berlioz m'esperava més. Em vaig perdre un reportatge a la mitja part que parlava de l'edifici però no el trobo. Espero que el web en faci difussió de tots dos documents.
      Tinc tantes ganes de comprovar el què em dius in situ!

      Eliminar