jueves, 3 de mayo de 2012

El bodegó de Magdalena



Un dels primers artistes que va representar un bodegó aïllat com a obra d'art va ser Caravaggio (1573-1610). Ho feu amb el cistell de fruites, molt precís però amb una visió massa frontal i una incipient simbologia del vanitas. Eren els temps en què col·loca els objectes de Magdalena, les refinades i riques joies sobre un terra de rajola humil i al costat dels seus peus, l'ampolla d'oli.
Què signifiquen? poden ser vàries les respostes. Com molt bé heu dit, estimats concursants:

Marga: Lo normal era pintar a la Magdalena como penitente en el desierto, pero aquí lo hizo en el momento justo de su arrepentimiento. Por eso aún va vestida de forma lujosa. Acaba de quitarse las joyas y las ha tirado al suelo como rechazo a lo mundano. Y tiene una lágrima cayéndole por la nariz. Junto a las joyas está el tarro de ungüento, que en este caso es de vidrio, con el que ungió los pies de Cristo, y que es uno de los atributos fijos de la Magdalena, penitente o no penitente.


Allau: El significat de les perles? Potser el collar trencat representa el penediment d'una vida dedicada al vici.

Maac: Yo creo que unas perlas dejadas ahí en el suelo, con cierto orden, no se han caído ni las han tirado, significa que ya no se necesitan. ¿Por qué no las necesita esa señora? Porque supongo que lo que se ve es una falda de una señora y debe estar sentada. ¿Por qué una mujer no necesita joyas? Lo único que se me ocurre es que la razón ha sido que se ha metido monja. Podría ser Thaïs después de la conversión de Athanael. Debe ser por lo reciente que la tengo, como la hicieron hace nada en Les Arts. Al pensar yo en Thaïs y decirme tú que era bíblico se me ocurrió que podría ser la Magadalena –que muchos la suelen poner sentada en una silla..

Enric H M: Les perles, si ens atenem a la interpretació bíblica, haurien de tenir un doble significat. Seguint els teus propis raonaments, per un costat serien el símbol del plaer sexual associat al seu passat com a prostituta (com si les putes es fessin putes per vici!); i per l'altre representarien la puresa recuperada. L'ampolla pot ser dues coses: llàgrimes o perfum. És més fàcil que sigui perfum (tot i que l'ampolla sembla massa gran). Si tot el que és a terra representa el passat de Maria Magdalena, el perfum serà la vanitat. Si, pel contrari, representa el present, les perles serien les llàgrimes del penediment i el perfum el que va fer servir per netejar els peus de Jesús.

José Luís: Las perlas supongo que son el fruto de la vida disipada y disoluta que había llevado la MM (mala mujer), y que se ha arrancado tras reconocerse una PP (pobre pecadora, claro)

Assur: Penso que les joies llençades a terra de qualsevol manera deu ser el símbol del renunciament dels luxes terrenals per amor a Déu, pel que sembla que, en aquest cas Caravaggio, tot i que la model era, segons he llegit a la Wikipèdia, una prostituta romana de baixa estofa, identifica Maria Magdalena amb una barjaula de luxe. 

Com comprovareu, amics lectors del blog, aquests participants han fet gran recerca i fins i tot sàvies especulacions. Així dóna gust preparar competicions i premiar-los a tots! Estic encara decidint el paper d'embolicar del regal, espero que em sabreu perdonar, demà ho publicaré. 



Aclarit el tema de les perles, he volgut indagar més sobre el flascó de perfum, un típic atribut de les Magdalenes, com apunta la Marga. L'ungüent, un car oli de l'Índia, fet de nard pur (Nardostachys jatamansi) i de color ataronjat, serví a Magdalena per ungir els peus de Jesús i provocar l'ira de Judas. S'utilitza encara avui per aliviar tensions i fer crèixer el cabell. Potser per això el cabell de Magdalena amb què ella també eixugà els peus perfumats de Jesús era tan vistós, llarg i panotxa.

Si em permeteu una anècdota que m'ha vingut al cap amb la búsqueda de perles i la troballa de la Magdalena de Caravaggio: asseguda amb dolor i a punt de parir en una clínica blava del carrer Balmes, de nom la patrona d'Espanya, una monja se m'acostà i em digué: pareces una magdalena penitente, vamos a recogerte estos cabellos i a mi em va pujar la mosca al nas..de seguida quan va marxar vaig tatarejar la cançó de bressol que canta la Ivonne Elliman-Magdalena a JC Superstar:




2 comentarios:

  1. Com he gaudit d'aquest treball, Kalamar! Entre tu i els teus lectors he après moltes coses.
    Que no decaigui!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. És cert, Glòria, els lectors han fet molta feina per enriquir les entrades. A mida que vas avançant, a més, surten noves preguntes. És un meravellós conte que mai s'acba.

      Eliminar