viernes, 15 de agosto de 2014

Casa Ikea

L'empresa de mobles sueca està per fer cases prefabricades. N'hi ha unes quantes col·locades als païssos escandinaus i Alemanya. Al web BoKlok tenim forces detalls de com foren els blocs de pisos o les cases unifamiliars, d'una estètica ben nòrdica i màxima funcionalitat. 

Amb una publicitat impecable ens convencen de que s'ha tingut en consideració al màxim l'estalvi energètic, instal·lacions òptimes i el possible reciclatge dels materials de la casa. No tenim preus però a altres fonts es parla d'una mitjana de 100.000€. 



En aquesta planta tenim tres mòduls d'apartaments de 1, 2, 3 dormitoris (53, 69, 81 m2). Distribució sense passadissos, habitacions amples i ben il·luminades. Un balcó ben bufó. Color i catifes d'Ikea. Estructura molt clara i gruixos per bon aïllament. Rentadora i assecadora al bany. Moltes avantatges.





Funcionarien aquí aquests habitatges? 

No crec que tinguessin sortida en les denses ciutats mediterrànies on la repercusió del solar és tan elevada sobre el preu d'una vivenda (quasi 50%). Tenim el greu problema de l'especulació del sòl. 

Haurien d'incorporar persianes exteriors, unes mallorquines graduables. Tenir pati per estendre roba al sol. El lavabo de servei, tan necessari. Al saló faria olor de paella i fregidures. Ens agrada la pedra i el totxo en façana ...

Serà questió que les empreses de la catalana terra prenguessin nota i fessin unes prefabricades menys ostentoses, de planta funcional i amb el nostre llenguatge arquitectònic. L'oferta no és massa encoratjadora.
Les constructores són les primeres interessades en descartar la prefabricació. El xollo se'ls acabava. Només un canvi en les polítiques locals podrien forçar i afavorir un sistema constructiu més assequible però no estan per la labor. Només s'apliquen quan es tracta de posar pavellons provisionals de llarga durada a moltes escoles d'aquí.


2 comentarios:

  1. Jo l'any vinent treballaré en "moduls". Ja ens han dit que no s'ha d'utilitzar el terme "barracons" que és el que primer que penses quan els veus. Jo pensava que eren de la Generalitat, però, oh! sorpresa! són d'empreses que els lloguen per anys. Millor no gratar més perquè al final sortiran xifres estranyes i fins i tot contactes al país dels Pirineus.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. el meu fill va estar una pila d'anys a barracons i no es van trobar tan malament. Tenen calefacció i aire condicionat, i lavabos cada mòdul. Molt millor que aules velles com les que jo treballo. Ai..el lloguer, de qui deu ser l'empresa afortunada? preguntarem!

      Eliminar