sábado, 28 de septiembre de 2013

Més grossa



No em vull repetir: amb el simulador de la Sagrada Família, encara tinc més clar que l'obra, lluny de ser l'obra més gran que mai haurà construït la ma de l'home. Una exaltació de Déu i la natura. Un orgull més per al poble català, que l'ofereix, amb tot el seu esplendor, als altres pobles de la terra, com diuen els fans més exaltats, és un pastelot anacrònic multitorrat de la darrera megalomania que pateix el nostre país. Enfatitzat per la façana de la Glòria, una mena d'orgue que fa porxada, la densitat de torres és tan aclaparadora com ofegant. Gaudí no hauria fet això. O sí? 
Haurem de llegir l'estudi que acaba de publicar S. A. González a LAS DOS SAGRADAS FAMILIAS. La de Gaudí y la de los otros, i que ens recomana al seu blog en F Cornadó.


Amb la gràcia que tenia inacabada i decadent, tan acord amb els temps..

El que en deia l'Alfred Bosch.
El que vaig dir sobre la Basílica.

9 comentarios:

  1. Va ésser en Subirachs el que va convertir la façana en una mona de Pasqua i per dintre sembla una llançadera de cohets.
    És com el sushi, sols li agrada als japonessos.
    Sañlut. Borgo.

    ResponderEliminar
  2. Quedaria millor a algun emirat àrab. No la podrien reciclar en mesquita?

    ResponderEliminar
  3. No sé si tothom estaria d'acord amb que no agrada a ningú. Als arquitectes és impossible que els agradi, en això estarem quasi tots d'acord, però la gent queda fascinada per l'exterior i encara més per l'interior i quan veuen la monstruositat del simulador els cau la bava. L'obra la paga la gent, l'allau de turistes ha permès que esdevingui més parc temàtic que el propi Port Aventura.
    Gaudí estaria encantat, no amb en Subirats, però en veure la mona de Pasqua acabada, segur. Ell sabia que trigarien quatre-cents anys i potser ho enllestiran abans.
    Jo de tota la vida m'he acostumat a veure allò allà al mig, i no crec que acabi tenint opinió. Els forasters continuen fent cua i pagant, que ja és ben curiós.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No sé si Gaudí gaudiria massa, per ell era un temple expiatori, no això tan massificat. Jo encara no l'he vista per dins, esperaré alguna missa jesuïtica, ben cerimonial

      Eliminar
  4. Cal recordar que les obres s'estan executant sense llicència, igual com si fos una chabola, ho deia en Bohigas: "La Sagrada Familia és com una chabola suburbial, no té llicència i ningú s'atreveix a enderrocar-la".
    És un parc temàtic, un atemptat a la inteligència.
    Salut
    Francesc Cornadó

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Què bo, l'obra il·legal, tenim motiu per enderrocar-la!

      Eliminar
    2. No passarà mai, una font de divises com aquesta no serà mai endorracada

      Eliminar