domingo, 1 de abril de 2012

obc + esmuc (2)















En un anterior apunt presentàvem el concert del dia 30 on l'OBC actuava al costat d'una colla d'estudiants de l'Esmuc, una experiència que ja es fa a altres països d'Europa, tal i com havia comprovat el director titular, en Pablo González treballant com a assistent de direcció a Londres. Ja anuncien que l'any proper repetiran, no només per l'enriquidor que ha estat per a tots, sinó també per l'èxit de la trobada i a més els podrem veure en un programa regular de l'OBC de cap de setmana (divendres, dissabte i diumenge i no una sola audició).

A la primera part s'interpretava la simfonia Praga de Mozart. El mestre González tenia al davant només els estudiants amb qui van aprofundir el llenguatge més madur i contrapuntístic de Mozart, cinc anys abans de la seva mort. El primer moviment semblava un pèl massa lent, els altres dos més dinàmics, i en conjunt, delicadament interpretat amb alguna entrada a destemps dels metalls.


Assajant Mozart a la sala d'oquestra de l'Esmuc

Després del descans venia la gran i emocionant simfonia de Xostakóvitx, la cinquena de les quinze del compositor rus, que li serví per ser lloat pel Stalin després del fracàs de l'òpera Lady Macbet encara que, amagada sota les notes, hi ha una protesta crítica contra el règim.
La nombrosa orquestra aparellava a cada atril, un professor amb un estudiant fins a sumar 140 músics, amb una gran secció de percussió i piano. Des dels temes tensos i lents del principi fins a la victoriosa fanfara final, González ha fet una proposta arriscada ja que ha deixat de la mà dels estudiants l'execució dels solos: molt encertats la clarinet, el fagot i l'oboè, però hagués estat bé que també els solistes titulars de l'OBC haguéssin intervingut, com ara el magnífic trompa que tenim a l'equip.

Assaig dia 29 professors OBC i estudiants ESMUC


programa del concert 30 març 2012 a l'Auditori:
1.ESMUC  Mozart Simfonia 38 en re major, KV 504, Praga 1786 (adagio-allegro, andante, presto)
2.OBC I ESMUC  Xostakóvitx  Simfonia 5 en re menor, 1937 (moderato, allegretto, largo i allegro ma non tropo)
3. programa en pdf
4. Notícia a TV3 al minut 50:56
5. Fotos del concert publicades al FB OBC:





EL PROGRAMA AL YOU TUBE AMB LES SIMFONIES SENCERES.







10 comentarios:

  1. A veure si l'any proper, podem veure aquesta experiència en programa de cap de setmana, ja que així serà més fàcil dde poder-hi assistir.
    Felicitats per la part que et toca.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. kalamar, ja m'imagino que haurà estat una gran experiència per a tots (encaixar 140 músics com ho han fet, no deu ser gens fàcil) i que ho deus haver viscut amb una excitació especial.

      Vaig a escoltar la simfonia de Mozart mentre faig feina.

      Eliminar
    2. Esperem que sí, Josep. Segurament serà una altra simfonia nombrosa de Xostakóvitx amb Ros Marbà.

      Eliminar
    3. Va ser una concert emotiu i ben interpretat, això que estaven molt estrets. El proper curs t'apuntes, Enric?
      1 abraçada.

      Eliminar
    4. Que m'apunti a què? A aprendre música o a escoltar-la?

      Eliminar
    5. Enric, apuntar-te al concert de l'obc+esmuc, si és que et ve de gust, és clar. Esperem que la programació 12-13 de l'orquestra surti aviat i sabrem les dades.
      1 altra abraçada.

      Eliminar
  2. Tant esforç per tan sols un únic dia de concert em sembla molt poc.
    Hi va anar molta gent?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Dissabte començaven les vacances i m'imagino que per això només va haver una audició. Estava molt ple, però faltàveu vosaltres, snif!! El Josep Olivé tenia entrada i ens ho vam passar molt bé.

      Eliminar
  3. Josep Olivé

    Aviam si es repeteix cada any una experiència com aquesta sumament enriquidora pels estudiants, i que sigui en concerts de temporada (a sigui els 3 del cap de setmana). I em va agradar força, i m'ho vaig passar molt bé amb un bon nivell d'execució. A destacar la valentia de Pablo Gonzàlez en atorgar les parts solistes de la simfonia de Xostakovitx als estudiants, excepte obviament el breu solo del concertino.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Benvingut Josep, estic molt contenta de veure't aquí per primer cop. Crec que el curs proper repetiran Xostakóvitx amb la 12ena o 13ena. Fins dissabte!

      Eliminar